Mala istorija kajaka John MacGregor se smatra ocem današnjeg kajakaštva.

Taj škotski advokat je 1865. godine konstruisao prvi turistički kajak na osnovu opisa eskimskih kajaka i bio prvi promoter kajakaštva u svetu.

Prvosagrađeni kajak bio je dug 457 cm i širok 76 cm, po dimenzijama veoma sličan današnjim divljovodaškim kajacima. Takav jedan kajak, konzerviran, čuva Royal Canoe Club u Engleskoj, koji je osnovan davne 1866. god. i smatra se najstarijim kajakaškim klubom na svetu.

MacGregor je svoj prvi kajak nazvao Rob Roy, po junaku istoimenog romana Waltera Sccota (1771-1832.). To ime se koristi godinama kasnije za sve čamce tog oblika i svrhe, kako u Evropi, tako i u Americi.

Prva kajakaška regata održana je 1867. godine na Temzi i organizovao ju je Canoe Club iz Londona (1875. god. kraljica Viktorija je izdala odobrenje da se pomenuti klub može nazvati Royal Canoe Club). 1871. god. osnovan je New York Canoe Club u Americi, gde po uzoru na indijanske čamce prave kajake koji se pokreću veslom sa jednom lopaticom. Čamci su nazvani Canadian i već od 1879. god. se javljaju i u Evropi.

1880. god. osnovan je i prvi kajakaški savez, American Canoe Assotiation (ACA). 1924. god. osnovan je međunarodni kajakaški savez u Kopenhagenu, Internationale Representantschafr fur Kanusport, skraćeno IRK, pod čijim pokroviteljstvom kajak postaje olimpijska disciplina (od 1936. god. i OI u Berlinu).

Na prvom posleratnom kongresu, održanom 1946. god. u Štokholmu, IRK menja naziv u International Canoe Federation (ICF) ili La Federation internationale de Canoe (FIC), a zvanični jezici umesto nemačkog postaju engleski i francuski.

Mirnovodaški čamci Moderni kajaci napravljeni su od karbona, kevlara ili njihove kombinacije vlakana ili platna impregniranih poliesterskim ili epoksidnim smolama. Zbog toga su veoma lagani i izuzetno čvrsti. Kajak je sportski čamac sa krmom, u kome takmičar sedi u uskom otvoru, nogama oslonjenim na prečagu ispod gornjeg svoda-palube čamca.

Palica za upravljanje nalazi se izmedju stopala.

Čamac se pokreće veslom koje ima lopatice sa obe strane drške.

Dimenzije: .

dužina težina

K-1 jednosed 5.20 m 12 kg

K-2 dvosed 6.50 m 18 kg

K-4 četverac 11.00 m 30 kg

 

Kanu je, za razliku od kajaka, čamac otvorenog tipa, rombičnog oblika, bez krme, u kome takmičar kleči na jednom kolenu oslanjajući se drugim stopalom o pod čamca. Čamac se pokreće veslom sa jednom lopaticom otiskujući se o vodu samo sa jedne strane čamca.

Dimenzije: .

dužina težina

C-1 jednoklek 5.20 m 16 kg

C-2 dvoklek 6.50 m 20 kg

C-4 četoroklek 9.00 m 30 kg