Somborske novine i Sportski savez proglasili su preksinoć najbolje sportiste grada Sombora. Pred punim pozorištem podeljeno je dvadesetak priznanja i titula, u svim postojećim kategorijama, kojih je ove godine za jednu manje pošto je ukinuto priznanje za sportskog novinara godine.

Proglašenje najboljih sportista grada, po prvi put u istoriji, zajednički su organizovali Savez i Somborske novine, koje su posle 58. godine promenile način izbora i odluku prepustile čitaocima. Oni su sada dobili mogućnost da popunjavanjem kupona odrede najboljeg sportistu u prethodnoj godini. Taj način izbora je već na startu napravio priličnu pometnju, pa su ove sezone u svom izboru Somborske novine imale dve najbolje sportiskinje. Po Somborskim, karatiskinja Dunja Žeravić je izabrana za najbolju seniorku, dok je kao najbolja sportistikinja Sombora za 2012, proglašena Antonija Horvat Panda, članica bezdanskog olimpijskog četverca?! Kad je već napravljen presedan, moralo je biti ozbiljnije urađeno. Kao učesnice Olimpijskih igara u istom timu, sve članice čamca iz Bezdana su zaslužile da izostane razdvajanje i da ih zajednički proglase najboljima, što zaista i jesu. Međutim, nije se tako dogodilo, pa su Marta Tibor i Renata Major Kubik podelile drugo mesto. Četvrta olimpijka iz Bezdana, Antonija Nađ, nije čak ni pomenuta na „svečanosti”. Laureat, Antonija Horvat Panda, nije prisustvovala dodeli priznanja, koje je sada trebalo da podigne 11. put. Nagradu za životno delo po Sportskom savezu dobio je Stevan Pišta Gromilović, dugogodišnji učitelj somborskih dizača tegova. Trener godine je kajakški mag Janoš Panda (KK Dunav Bezdan), a najbolji veteran, ponovo, Savo Zatezalo. Miladin Bosnić je najbolji sportista sa invaliditetom. Somborske novine su za ekipu 2012. godine proglasili Muški rukometni klub Sombor, dok je po savezu titulu poneo Rvački klub Radnički. Treći teniski tim Srbije, TK ŽAK, iako je bio u konkurenciji za naj ekipu, ostao je bez priznanja. Kompletan spisak nagrađenih objavićemo kad budemo primili zvanični bilten.     

Da li je do spajanja manifestacija došlo zbog prevelikih troškova samostalnog organizovanja, ili kao plod izuzetne saradnje Saveza i Somborskih novina, nije poznato, no treba je ponovo razdvojiti jer priredba Sportista godine, somborskih novina, kao jedna od najstarijih u zemlji, zahteva potpunu autonomiju i nezavisnost. Svi dosadašnji izbori lokalnog lista bili su izvaredno jednostavni i svečani, u kojima su nagrade dobijali samo najbolji, što se za izbor saveza, koji je dužan da se bavi svim sportskim kategorijama i uzrastima, ni posle sedam godina ne može reći. Umesto finiša vesti, dva pitanja za organizatore. Prvo, zašto su neki sportisti pozivani da se popnu na binu, dok su drugi zamoljeni da ne dolaze na pozornicu? Drugo, da li se u Somboru smišljeno manifestacija organizuje krajem januara, iako smo svedoci da svi i svuda proglašenja uglavnom priređuju na isteku stare ili prvih dana nove godine?